Studiereis 31 oktober – 4 november 2022

De cursus is volgeboekt, maar U kunt op de reservelijstkomen door het formulier ingevuld te versturen. Als er een plek vrijkomt zullen we U informeren.

De cursus is volgeboekt maar U kunt op de reserve lijst komen door het inschrijving formulier ingevuld terug te sturen. Als er een plek vrij komt zullen we u informeren.

Cubaanse gezondheidszorg met de focus op preventieve zorg en GGZ

DOELGROEPEN

basisartsen, huisartsen,  psychiaters,  arts ouderengeneeskunde,  psychologen,  verslavingsartsen,  beleidsmakers, (wijk)verpleegkundigen

Schrijf je hier in!

Heeft u belangstelling of vragen? Neem contact op met: Dr. Niubel Díaz Padilla – CubaMedic. Mail  of bel 06 4641 6766 

Kosten verblijf (incl. cursus, excl. reis)

  • 2 cursisten op 2-persoonskamer, incl. ontbijt € 895,- per cursist
  • 1 cursist per kamer, incl. ontbijt € 1.070 per cursist

Kosten zijn exclusief  vliegticket  en (academish) visum en inclusief cursus, tolk (simultaan vertaling in het Engels  door een plaatselijk tolk), vervoer tijdens de werkbezoeken, 1 excursie naar “El cañonazo” in Old Havana en accommodatie incl. ontbijt.

Annulering: alleen schriftelijk tot 15 oktober 2022  met 75 %  restitutie. Bij annulering tussen 15 oktober en 30 oktober bent 50 % van de reissom verschuldigd.

Programma

Maandag 31 oktober

09.00 – 12.00 uur Lezing: Geschiedenis van het huidige Nationaal Zorgstelsel en zijn voorlopers. Organisatie van de Cubaanse gezondheidssysteem. Lezing : Geschiedenis van de Cubaanse psychiatrie en organisatie. Plaats: Calixto García ziekenhuis, Havana

12.00 Lunch 

14.00 – 17.00 uur Lezing: Stress kliniek en psychosomatiek.  Rondleiding en uitwisseling met professionals en patiënten in de Stress kliniek. Plaats: Calixto García ziekenhuis, Havana

Dinsdag 1 november

09.00 – 12.00 uur Lezing: Het Cubaanse model van psychosociaal rehabilitatie in het psychiatrisch ziekenhuis van Havana. Rondleiding en uitwisseling met professionals en patiënten in het Psychiatrisch ziekenhuis Mazorra. Plaats: Psychiatrisch ziekenhuis “Comandante Doctor Eduardo Bernabé Ordaz Ducunge” beter bekend als Mazorra, Havana

12.00 Lunch 

14.00 – 17.00 uur Lezing: Cubaanse aanpak van Covid-19. Wat Nederland van Cuba kan leren? Plaats: volgt. 

Woensdag 2 november

09.00 – 12.00 uur Lezing: Eerste lijnzorg op Cuba en huisartsgeneeskunde. Rondleiding en uitwisseling met professionals en een huisartspraktijk en een wijkpolikliniek in Old Havana. Plaats: Wijkpolikilniek in Havana 

12.00 Lunch 

14.00 – 17.00 uur Lezing: Heroriëntatie van geestelijke gezondheidszorg op de gemeenschap. Rondleiding en uitwisseling met professionals. Plaats: Centro comunitario de salud mental (CCSM), Habana Vieja (Old Havana).  

Donderdag 3 november

09.00 – 12.00 uur Lezing: Zorg voor gehandicapten in Cuba. Rondleiding en uitwisseling met professionals. Plaats: ”Centro psicopedagógico la Castellana”, Havana         

12.00 Lunch 

14.00 -17.00 uur Lezing:  Perinatale mentale zorg. Uitwisseling met professionals en patiënten. Lezing: Verslavingszorg in Cuba en gebruik van traditionele geneeskunde. Plaats: Galy García Center, Enrique Cabrera ziekenhuis. . 

Vrijdagochtend 4 november

09.00 – 12.00 uur Workshop: Wat kan de gezondheidszorg van Cuba en Nederland van elkaar leren? Plaats: Residencia Universitaria in Havana

12.00 Lunch 

Vrijdagmiddag 14-16 u 

14. 00 – 16.00 uur Eind evaluatie. Vergelijking met Nederland en uitreiken certificaat. Sluiting van de cursus.

De studiereis is van 31 oktober t/m 4 november 2022 in Havana, Cuba. Accreditatie ABSG: 24 punten, in samenwerking met de Cubaanse Vereniging van Psychiatrie,

De voertaal is Spaans met daarbij simultaanvertaling in het Engels door een tolk. 

Kenmerkend voor de gezondheidszorg in Cuba is dat iedereen toegang heeft tot gezondheidszorg (universele dekking). Gezondheidsdiensten zijn sterk wat betreft preventie en gaan uit van een gezondheidsbenadering. Dit gezondheidszorgsysteem begint in de huisartsenpraktijken in de community (met als spil het duo huisarts – wijkverpleegkundige) en eindigt in de ziekenhuiszorg. De Cubaanse gezondheidszorg wordt internationaal erkend en wekt de interesse van zorgverleners uit de hele wereld.

CCSM in Santiago de las Vegas in Habana

Geestelijke gezondheid speelt een leidende rol in deze universele dekking. Ook de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) begint in de community en wel in de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg in de wijk (CCSM). Vanuit deze eerste lijn wordt nauw samengewerkt met algemene en psychiatrische ziekenhuizen. GGZ in Cuba omvat een breed spectrum: van benadering van psychosociale aspecten, die verband houden met de belangrijkste oorzaken van morbiditeit en mortaliteit, tot de meest recente therapieën. De GGZ in Cuba is uitgerust met nationale programma’s (o.a. gericht op suïcidaliteit en verslaving) en de GGZ instellingen zijn over het hele land verspreid.

De onderwerpen van deze cursus zijn op bovenstaande gebaseerd, waarbij zowel psychiatrische/psychologische zorgverlening wordt behandeld als ook de koppeling met andere medische specialismen.

Onderwerpen die in de cursus aan bod komen:

  1. Het Cubaanse zorgstelsel en de geestelijke gezondheidszorg op Cuba
  2. De gezondheidsprogramma’s van preventie en zorg van suïcidaal gedrag
  3. De gezondheidsprogramma’s van verslaving in de verschillende lijnen van zorg (gebruik van natuurlijke en traditionele geneeskunde)
  4. Signalering en begeleiding van psychiatrische stoornissen en terugkeer naar de samenleving 
  5. Management van psychologische aspecten door verschillende (medisch) specialisten betrokken in de zorg
  6. Zorg voor kinderen

De cursus bestaat uit een plenair gedeelte en bezoeken aan o.a. CCSM, huisartsen, een psychiatrisch ziekenhuis. Graag willen de docenten vooraf weten welke vragen er bij u leven, zodat zij daar in deze cursus op in kunnen spelen. De cursus is geaccrediteerd door de ABSG met 24 punten. Kijk hier voor meer details.

Corona pandemie

Cuba elimineerde vanaf 7 november 2021 de verplichte quarantaine van internationale reizigers bij aankomst in het land. Lees hier de informatie.

Alle inschrijvingen daarvoor worden in eerste instantie “onder voorbehoud'” aangenomen tot meer bekend is over de verspreiding en risico’s. Onder voorbehoud betekent dat dat u tot ons volgende bericht aan u over uw inschrijving geen financieel risico loopt maar betekent ook niet dat inschrijven ”vrijblijvend” is.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Instagram