Over Cuba

vlag GB

Algemene informatie over Cuba

Cuba is een land in het Caribisch Gebied, bestaande uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden (Los Cayos). Het land is opgedeeld in vijftien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud. Cuba wordt in het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Windward Passage, in het zuiden door de Caribische Zee en in het westen door de Straat Yucatan.

Het land is sinds het begin van de revolutie in 1959 tot april 2019 officieel een communistische staat geweest. Sinds april 2018 wordt het land door Miguel Díaz-Canel, president van Cuba bestuurd. In april 2019 is de Cubaanse grondwet vernieuwd en is een socialistisch staat benoemd. In deze nieuwe grondwet is het recht op gezondheid uitgebreid waarin de staat nu zijn verantwoordelijkheid erkent voor de bescherming van ouderen, het recht op waardige huisvesting en de rechten op volksgezondheid, water en voedsel.

Cuba heeft ruim 11,2 miljoen inwoners, met een bevolkingsdichtheid van ca. 100 inwoners per km². Driekwart van de Cubaanse bevolking woont in stedelijke gebieden, slechts een kwart van de inwoners woont op het platteland.

De officiële taal is Spaans; Ca. 85% van de bevolking is katholiek en de rest behoort tot protestantse denominaties of beoefent traditionele culten van Afrikaanse origine (bijv. Yoruba).

Bekijk hier de afleveringen: Cuba na Castro (VPRO).

Klimaat

Cuba heeft een subtropisch klimaat wat betekent dat het er het hele jaar warm en zonnig is. Er is een nat en een droog seizoen, maar ook tijdens het droge seizoen kan het wel eens regenen. De regentijd duurt van mei tot en  met oktober. In het Caraïbisch gebied vallen de meeste buien aan het eind van de dag en ’s-nachts, tijdens het regenseizoen kunnen dat flinke buien zijn. 

In de winter, met name in januari, is de temperatuur het laagst, zo rond de 20 graden. In de zomermaanden juli en augustus komt de temperatuur makkelijk boven de 30 graden uit. Er kan een temperatuurverschil zijn tussen het noordwesten en het zuidoosten van het eiland. Zo is het in Havana meestal een paar graden minder warm dan in Santiago de Cuba. Door het vochtige warme weer kunnen de zomermaanden behoorlijk drukkend aanvoelen, vooral in het binnenland en langs de zuidkust. Omdat Cuba groot en langgerekt is bestaat er een flinke kans dat er een orkaan over het eiland trekt. In de orkaantijd tussen juni en half november kan Cuba elk jaar 1 of 2 keer per jaar getroffen worden. De beste maanden om naar Cuba te reizen zijn van november tot en met april. Dan is het droogst en is de temperatuur het meest aangenaam. 

Stranden

Cuba heeft prachtige stranden, precies zoals je je de stranden in het Caraïbisch gebied voorstelt. Zacht zand, blauwe zee, palm bomen en heerlijke temperaturen. In Havana is het mogelijk om met de bus naar verschillende stranden te rijden. Bijvoorbeeld Playas del Este en Playa Santa Maria zijn met de bus vanaf Parque Central in 20 minuten te bereiken. Met name in het weekend zijn hele Cubaanse families per bus onderweg voor een dagje strand. Er zijn mogelijkheden om stoelen en parasols te huren. Dat is geen overbodige luxe aangezien je door de verkoelende wind soms vergeet hoe sterk de zon in Cuba kan zijn. 

In andere provincies, veder weg van Havana, zijn bekende stranden te vinden, bijvoorbeeld op het eiland Cayo Coco. Playa Las Coloradas ligt dicht bij het vaste land en hier zijn ook mogelijkheden voor watersport te vinden. Het verder weg gelegen Playa Los Flamenco is het rustigste strand. Playa Larga en Playas Las Conchas zijn prachtige stranden waar het water niet heel diep is waardoor je hier heerlijk kan zonnen of af en toe zwemmen. Op het eiland Cayo Coco vind je voornamelijk all-inclusive resorts en hotels gebouwd voor toeristen. De Cubanen die je hier tegen komt zijn voornamelijk werkzaam in deze resorts.

Varadero is een van de grootste Cubaanse badplaatsen waar zowel de Cubanen als de buitenlanders vakantie vieren. Er is een strand- en een nacht leven. Er zijn veel ruime en schone stranden en het weer is altijd goed. Er zijn hotels in iedere prijsklasse, over het algemeen met zwembad en all-inclusive waarbij niet alleen het eten onbeperkt is maar vooral ook de cocktails.

Duiken

Bij Cayo Coco is een van de grootste koraalriffen ter wereld te vinden. Daarom wordt er graag gedoken. Ook bij Isla de Juventud is het mogelijk om te duiken en de koraalriffen te bekijken. Alleen al in Varadero zijn veel plekken om te duiken te vinden.

Wandelen

De hoogste berg van Cuba staat in de Sierra Maestra en heet de Pico Turquino. Het is hier mogelijk om prachtige wandelingen te maken. Maar ook in de steden valt er veel te zien en rond te dwalen. Hou er in Havana rekening mee dat de straten erg op elkaar lijken en er nauwelijks WiFi is om de kaart op de telefoon op te zoeken. 

Muziek 

Overal in Cuba hoor je muziek op straat. Er wordt gedanst zowel buiten op straat als binnen in de restaurantjes en op terrasjes. Daarnaast zijn er dans gelegenheden om in de avond naar toe te gaan, in Havana bijvoorbeeld “ La Casa de la música” . Als u wilt rondreizen vind u de beste musici en dansers van Cuba in Santiago de Cuba. De Cubaanse muziek kent veel Afrikaanse invloeden en is op meerdere podia en in meerdere gelegenheden te beluisteren. Het Casa de Trova staat bekend om de geweldige optredens. 

Steden in Cuba

Er zijn naast Havana nog volop andere prachtige steden om te bezoeken in Cuba. Populair om te bezoeken is bijvoorbeeld Viñales (foto rechts), zelf weliswaar een klein dorp maar bekend om zijn omgeving met tabaksplantages. Er zijn leuke hotels en casas particulares te vinden. Trinidad (foto links) is misschien wel de mooiste stad van Cuba. Het heeft de Unesco-Werelderfgoed status en is één van de best bewaarde koloniale steden in de wereld. Je kunt hier heerlijk rond wandelen, er zijn marktjes, musea en kunstgalerijen. Ook hier is overal muziek en zijn er terrasjes om uit te rusten. Het centrum is autovrij waardoor je het gevoel krijgt in het verleden terecht te zijn gekomen. Er zijn veel casas particulares om te verblijven. 

Ook Camaquey staat op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Het is makkelijk verdwalen daar in de kronkelige straatjes die opzettelijk zo waren aangelegd in de koloniale tijd om piraten in de war te brengen. Er zijn mooie kerken te bezichtigen en met name in het weekend is het er goed uitgaan.

Vervoer in Cuba

Het reizen per bus is goed te doen en niet al te duur. Er zijn twee busmaatschappijen in Cuba die tussen bijna alle grotere steden reizen  Viazul en Astro. Het is aan te bevelen om van tevoren tickets te reserveren. 

Internationale gezondheidsklinieken

Clínica Central Cira García
Adres: Calle 20 No. 4101 esq. a Ave 41. Playa. Telefoonnummers: 7204 2811 al 13. E-mail: ciragcu@infomed.sld.cu. Website: www.cirag.cu

Het biedt 24 uur per dag medische noodhulp. Consult in alle specialismen: van maandag tot vrijdag vanaf 9.00 uur om 16.00 uur.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Instagram