Studiereis Cuba ‘Gezondheidsprogramma’s in de community’

De datum voor deze studiereis volgt.


SCHRIJF JE HIER IN

in samenwerking met Nationale School voor Volksgezondheid in Havana, Cuba

Cursusinformatie

Cursusdagen maandag t/m vrijdag in Havana, Cuba.

Cursuskosten 

2 cursisten op een tweepersoonskamer, incl. ontbijt: € 890 per cursist
1 cursist op een kamer, incl. ontbijt: € 1.070 per cursist

Kosten zijn exclusief  vliegticket  en (academish) visum en inclusief:

 • Cursus
 • Tolk (inclusief simultaan vertaling in het Engels door een plaatselijk tolk)
 • Vervoer tijdens de werkbezoeken
 • 1 excursie naar “El cañonazo” in Old Havana
 • Accommodatie incl. ontbijt    

Corona pandemie

De Cubareizen worden weer opgestart in maart 2022 met inachtneming van de adviezen van Nederland maar ook van Cuba. Alle inschrijvingen daarvoor worden in eerste instantie “onder voorbehoud'” aangenomen tot meer bekend is over de verspreiding en risico’s. Onder voorbehoud betekent dat u tot ons volgende bericht aan u over uw inschrijving geen financieel risico loopt maar betekent ook niet dat inschrijven ”vrijblijvend” is.

De gezondheidsparameters zoals een lage kindersterfte zijn op het eiland bijzonder goed, vooral door de nadruk op preventie. De preventieve benadering wekt de interesse van medici over de hele wereld. Hierop baseren we het ontwerp van deze studiereis.

Wat zijn de geheimen van Cuba?

Cuba heeft een sterke eerste lijn met de huisarts-wijkverpleegkundige als pilaren van de zorg. Ze houden zich bezig met curatie en revalidatie, maar ook veel met preventie.

De arts en verpleegkundige werken samen in kleine praktijken en inventariseren de (gezondheid)situatie van het individu, maar ook van de wijk. Als meer gespecialiseerde zorg nodig is, worden de patiënten door de huisarts naar de wijk-polikliniek doorverwezen. 

Huisartsen en andere specialisten werken in de wijk-polikliniek waar ook aanvullend onderzoek wordt verricht en onderwijs wordt gegeven.

Cuba heeft een sterke farmaceutische industrie, die ook tijdens deze pandemie een enorme bijdrage heeft geleverd aan de strijd tegen COVID-19. Er zijn 2 vaccins ontwikkeld, 85% van de bevolking is in rap tempo gevaccineerd. Lees hier “Cuba’s inzet op COVID-vaccins van eigen bodem werpt zijn vruchten af”.

De Cubaanse eerste lijn, met vroege opsporing van kwetsbare groepen, educatie van de bevolking en screening en vaccinneren is hierin ook van groot belang geweest.

Onderwerpen die in de cursus aan bod komen:

 1. Het Cubaanse zorgstelsel
 2. Karakteristieken van de eerstelijnszorg en de link met de tweedelijns zorg
 3. Het programma van de ouderenzorg
 4. De participatie van de gemeenschap bij het voorkomen van gezondheidsproblemen
 5. Zelfmoordpreventieprogramma. Specifiek in de adolescentie
 6. Bezoek huisartsenpraktijk, polikliniek, casa de abuelos en centra voor geestelijke gezondheid
 7. Cubaanse aanpak van covid-19 en de rol  van de huisarts .

De cursus beslaat 5 dagen en bestaat uit lezingen en bezoeken aan een huisartspraktijk, polikliniek, dagopvang in de wijk voor oudere, community mental health center, academisch ziekenhuis, educatief cultureel huis in de wijk, Psychiatrische Ziekenhuis en de Nationale school voor volksgezondheid. De cursus wordt in het Spaans gegeven en simultaan in het Engels vertaald door een plaatselijke tolk. De cursus is op Cuba geaccrediteerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
LinkedIn
Instagram